skip to Main Content

Lentilele de contact sunt o alegere excelentă pentru aproape orice persoană care are nevoie de corecția vederii și nu dorește să poarte ochelari întotdeauna. Lentilele de contact sunt recomandate persoanelor care au probleme oculare ”slabe” – adică dioptrii scăzute, dar şi atunci când persoana respectivă nu vrea să poarte ochelari, chiar dacă ea are nevoie de o corecţie a vederii. Însă, foarte important, decizia ţine cel mai mult de medicul oftalmolog. El este cel care îşi va da acordul.

Lentile permeabile – denumite și lentile GP sau RGP – sunt lentile de contact rigide care arată și se simt ca lentilele PMMA dar sunt poroase și permit oxigenului să treacă prin ele. Deoarece sunt permeabile la oxigen, lentilele GP pot fi mai aproape de ochi decât lentilele PMMA, făcându-le mai confortabile decât lentilele obișnuite. De la introducerea lor în 1978, lentilele de contact permeabile au înlocuit, în esență, lentilele de contact PMMA neporoase. Lenilele de contact GP oferă o imagine mai clară decât cele cu hidrogel moale și siliconic – mai ales dacă aveți astigmatism. De obicei, este nevoie de ceva timp ca ochii să se adapteze la lentilele permeabile atunci când începeți să le purtați, dar după această perioadă inițială de adaptare, majoritatea oamenilor consideră că lentilele GP sunt la fel de confortabile ca lentilele de hidrogel.

Tipuri de lentile de contact

Prima alegere atunci când se analizează lentilele de contact este cea a materialului pentru lentile care vă va satisface cel mai bine nevoile. Există cinci tipuri de lentile de contact, pe baza materialului din care sunt fabricate:

Lentilele de contact moi sunt realizate din materiale plastice care conțin gel, numite hidrogeluri. Aceste lentile sunt foarte subțiri și flexibile și sunt conforme cu suprafața frontală a ochiului. Introdus la inceputul anilor 1970, lentilele de hidrogel au facut utilizarea lentilelor de contact mult mai populare, deoarece sunt confortabile. Singura alternativă la momentul respectiv au fost lentilele de contact dure din plastic PMMA. Lentilele PMMA au avut nevoie de saptamani intregi pentru a se adapta si multi oameni nu au putut sa le poarte cu succes.

Lentilele hidrogel din silicon sunt un tip avansat de lentile de contact moi, mai poroase decat lentilele de hidrogel obisnuite si permit un debit mai mare de oxigen pentru a ajunge la cornee. Introdus în 2002, lentilele de contact cu hidrogel siliconic sunt acum cele mai populare lentile prescrise in prezent.

Lentilele de contact hibride sunt proiectate pentru a oferi un confort care rivalizează lentilele hidrogel moi sau siliconice, combinate cu optica clară a lentilelor permeabile. Lentilele hibride au o zonă centrală rigidă permeabilă la aer, înconjurată de o “fustă” de hidrogel sau de material hidrogel siliconic. În ciuda acestor caracteristici, doar un procent redus de persoane poartă lentile de contact hibride, poate pentru că aceste lentile sunt mai greu de montat și sunt mai scumpe decât înlocuitorul lentilelor hidrogel moi și siliconice.

Lentilele PMMA sunt fabricate dintr-un material plastic transparent, denumit polimetilmetacrilat (PMMA), care este de asemenea utilizat ca un substitut pentru sticla din ferestre si este comercializat sub marca Lucite, Perspex si Plexiglas. Lentilele PMMA au optica excelenta, dar nu transmit oxigen la ochi si pot fi dificil de adaptat. Aceste “lentile de contact grele”, de fapt, de modă veche, au fost practic înlocuite de lentilele GP și rareori sunt prescrise astăzi.

Care sunt cele mai bune lentile de contact?

Cel mai frecvent tip de lentilă de contact este cel cu lentile moi. Acestea sunt confortabile, stabile şi uşor de reglat. Mai mult, lentilele moi permit oxigenului să treacă prin lentila de contact la cornee pentru a creşte confortul şi a menţine sănătatea ochilor.

Sună acum!

× Cu ce te putem ajuta?