Lentilele de contact reprezintă alegerea ideală pentru aproape oricine are nevoie de corecție vizuală și preferă să evite purtarea permanentă a ochelarilor. Acestea sunt deosebit de potrivite pentru persoanele cu probleme oculare ușoare, cum ar fi dioptriile reduse, sau pentru cei care, chiar având nevoie de corecție vizuală, preferă să nu poarte ochelari. Cu toate acestea, este crucial să consultați un medic oftalmolog înainte de a lua o astfel de decizie, deoarece doar el poate oferi aprobarea necesară.

Tipuri de lentile de contact 

Prima alegere atunci când se analizează lentilele de contact este cea a materialului pentru lentile care va satisface cel mai bine nevoile. Există cinci tipuri de lentile de contact, pe baza materialului din care sunt fabricate: 

Lentile Permeabile (Lentile GP sau RGP)

Lentilele permeabile, denumite și lentile GP sau RGP, reprezintă o opțiune valoroasă pentru corectarea vederii. Aceste lentile sunt rigide, dar spre deosebire de lentilele PMMA, sunt permeabile la oxigen, ceea ce le face mai confortabile și mai sănătoase pentru ochi.

Caracteristici Principale:

Confort și Oxigenare: Datorită permeabilității la oxigen, lentilele GP pot fi purtate aproape de ochi, oferind un nivel crescut de confort.
Claritate Optică: Aceste lentile oferă o claritate optică excelentă, fiind ideale pentru persoanele cu astigmatism sau cerințe optice complexe.

Adaptarea Inițială:

Este posibil să fie necesar un timp pentru ca ochii să se adapteze la lentilele permeabile. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consideră că, după această perioadă de adaptare inițială, lentilele GP sunt la fel de confortabile ca cele de hidrogel.

01
Lentilele de contact moi

Lentilele de contact sunt fabricate din hidrogeluri, materiale plastice gelatinoase extrem de subțiri și flexibile, care se ajustează perfect pe suprafața ochiului. Acestea au fost introduse pentru prima dată la începutul anilor 1970 și au câștigat rapid popularitate datorită nivelului de confort pe care îl furnizează. În acea perioadă, singura alternativă la acestea erau lentilele de contact rigide din plastic PMMA.

02
Lentilele de contact hibride

Lentilele de contact hibride combină confortul lentilelor moi hidrogel sau siliconice cu claritatea optică a lentilelor permeabile la aer. Acestea au o zonă centrală rigidă, înconjurată de o "fustă" de hidrogel sau silicon, dar sunt mai puțin populare din cauza dificultăților de montare și costurilor mai mari.

03
Lentilele PMMA

Lentilele PMMA sunt fabricate dintr-un material plastic transparent numit polimetilmetacrilat (PMMA), care este folosit și ca substitut pentru sticla din ferestre, sub mărci precum Lucite, Perspex și Plexiglas. Deși aceste lentile au calitate optică excelentă, ele nu permit oxigenului să ajungă la ochi și sunt dificil de adaptat. Cunoscute ca "lentile de contact grele," ele sunt înlocuite în mare parte de lentilele GP și sunt rareori prescrise în ziua de azi.

Care sunt cele mai bune lentile de contact? 

Cel mai frecvent tip de lentilă de contact este cel cu lentile moi. Acestea sunt confortabile, stabile şi uşor de reglat. Mai mult, lentilele moi permit oxigenului treacă prin lentila de contact la cornee pentru a creşte confortul şi a menţine sănătatea ochilor. 

Call Now Button